POKUSI U PLASTENIKU

  • Post Author:
  • Post Category:Novosti

Test patogenosti različitih izolata bakterije Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi i test osjetljivosti različitih sorti masline na uzročnika bakterioznog raka masline

U plasteniku Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, doktorandica Laura Košćak, mag.ing.agr., postavila je pokus ispitivanja patogenosti izolata bakterije P. savastanoi pv. savastanoi. Istraživanje obuhvaća referentni izolat iz Italije, zatim izolat izoliran iz Slovenije i tri hrvatska izolata, koji su izolirani iz tumora razvijenih na različitim sortama masline.

Istraživanje osjetljivosti sorti na uzročnika bakterioznog raka masline postavljeno je kako bi se u kontroliranim uvjetima utvrdila osjetljivost autohtonih sorti masline u usporedbi s osjetljivom sortom Frantoio te manje osjetljivom sortom Leccino. Pokusi su postavljeni tijekom proljeća.

Istraživanje fitotoksičnog učinka fenola – karvakrol, na sadnicama masline sorte Leccino

U plasteniku Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, doktorandica Laura Košćak, mag.ing.agr., postavila je pokus ispitivanja potencijalnog fitotoksičnog učinka bioaktivnog spoja – karvakrol. Karvakrol je fenolna komponenta eteričnih ulja koja u mnogim laboratorijskim istraživanjima pokazuje visoki potencijal u suzbijanju uzročnika bakterioza. U plasteniku su folijarno tretirane sadnice s dvije rastuće koncentracije tretmana kako bi se utvrdilo je li karvakrol fitotoksičan za primjenu na maslinama i je li fitotoksičnost ovisna o koncentraciji.

Fitopatogene gljive

U svrhu ispitivanja osjetljivosti različitih sorti maslina na fitopatogene gljive u plasteniku Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču postavljen je pokus, odnosno test patogenosti. Korišteni su izolati fitopatogenih gljiva prikupljeni tijekom terenskog dijela istraživanja. Test osjetljivosti postavljen je na tri autohtone sorte i jednoj introduciranoj sorti maslina.